Recepten en herinneringen uit alle windhoeken van Oekraïne
In De keukens van Oekraïne, het kookboek van de bekroonde chef Olia Hercules, ontdek je de bijzonder lekkere recepten en eetherinneringen uit alle windstreken van Oekraïne. Win een boek.
Olia Hercules dankt enkele van haar vroegste en dierbaarste herinneringen aan de keuken van haar ouders, grootouders, buren en vrienden in Oekraïne. In De keukens van Oekraïne deelt ze deze herinneringen. Het boek bevat bijzondere recepten; van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe: wie wist hoe verrassend lekker de Oekraïense keuken is? Olia weet als geen ander hoe ze van de klassiekers van haar vaderland frisse en sprankelende gerechten helemaal anno nu maakt. De keukens van Oekraïne bevat als extra prachtige verhalen over de eetgewoontes uit alle windstreken én alle keukens van het land; de binnen- en buitenkeuken. Zo ontdek je hap voor hap de keukens van Oekraïne.
In haar kindertijd groeide Olia op in het zuiden van Oekraïne, momenteel is ze woonachtig in Londen.
Naast chef is Olia ook een van de oprichters van het initiatief #CookForUKRAINE, een stichting die direct na het uitbreken van de oorlog werd opgericht. De campagne #CookForUKRAINE (in samenwerking met Unicef) wil het bewustzijn vergroten over de kolossale humanitaire crisis die zich in Oekraïne ontvouwt. Olia roept op Oekraïense gerechten te koken en deze te delen met de tag #cookforukraine.
De keukens van Oekraïne | Recepten en herinneringen | Auteur: Olia Hercules | ISBN: 9789043925754 | Prijs: € 34,95 | Kosmos Uitgever
Een recept uit het boek: visballetjes in tomatensaus
INGREDIËNTEN voor 2 personen
1 kleine ui, grofgehakt
1 teentje knoflook, grofgehakt
300 g koolvisfilet of een vergelijkbare soort
1-2 el fijne semolina
1 klein ei, losgeklopt – optioneel
2 el koolzaad- of plantaardige olie
zeezout en zwarte peper
VOOR DE TOMATENSAUS
1 el koolzaadolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 laurierblaadje
2 el tomatenpuree
400 g tomatenblokjes uit blik
2 el crème fraîche
BEREIDING
Maak eerst de tomatensaus.
Verhit de koolzaadolie in een pan op halfhoog vuur, voeg de ui en een snufje zout toe en fruit de ui al roerend tot hij doorschijnend is en goudgeel begint te worden.
Voeg het laurierblaadje en de tomatenpuree toe en bak nog ongeveer 1 minuut.
Voeg dan de tomatenblokjes toe en voeg naar smaak zout en peper toe. (Mijn moeder doet er ook nog een snufje suiker bij, ik niet.)
Laat de saus iets inkoken, roer dan de crème fraîche erdoor en draai het vuur uit.
Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
Nu de visballetjes.
Mijn zoon en ik zijn dol op deze kindervariant: doe ui, knoflook, lekker veel zout en peper in de keukenmachine en pureer.
Voeg de vis en semolina toe en mix met enkele korte stoten.
Je hebt nu een homogeen, plakkerig mengsel, dat niet té fijn moet zijn.
(Voor een volwassener versie hak je de ui, knoflook en vis met een mes fijn; voeg de semolina en wat losgeklopt ei toe om het mengsel te binden.)
Draai met natte handen 10 balletjes van elk 40 g en leg ze op een bord of dienblad.
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur en braad de balletjes in porties rondom bruin.
Draai ze steeds voorzichtig om, want ze kunnen gemakkelijk uit elkaar vallen.
Leg de gebraden balletjes in de tomatensaus en zorg dat ze volledig met saus bedekt zijn.
Verwarm de saus met de balletjes op laag vuur 10‑15 minuten, tot de balletjes door en door gaar zijn.
We mogen dankzij de uitgeverij 5 exemplaren van dit boek weggeven. Vul onderstaand formulier in en win een boek.
De wedstrijd is afgelopen. De vijf winnaars werden persoonlijk verwittigd.