Geleid bezoek Jakob Smits Museum

Georganiseerd door WESTERLO BEST PITTIG

  • Lokaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: Debbie Jacobs

Jacobus Johannes Smits was een Nederlands-Vlaams kunstschilder. Hij werd geboren in 1855 als zoon van een ondernemer-decorateur. Later vestigt hij zich in Amsterdam, waar hij zijn eerste decoratie-opdrachten uitvoert, o.a. voor het Museum Boijmans te Rotterdam. Later voelt hij zich meer geneigd om volledig voor de kunst te kiezen. In 1888 trekt Smits naar België, waar Het Kempense landschap hem zodanig fascineert dat hij zich definitief vestigt in het Molse gehucht Achterbos vestigt. Het is vooral met de meesterwerken die Smits na 1918 maakte dat zijn naam en faam in binnen- en buitenland gevestigd raakten. Na de 2de wereldoorlog verbaast hij de kunstwereld met schilderijen die pogen het licht zelf te vatten en te weerkaatsen. Door voortdurend hernemen en overschilderen ontstaan de schilderijen met de typische dikke, gekorrelde verflaag. Mede door de verregaande vereenvoudiging van de lijnvoering wordt deze fase, die eigenlijk reeds vanaf 1912 begon, terecht expressionistisch genoemd.


Op dit moment telt de collectie van het museum Jakob Smits vijfenveertig schilderijen van zijn hand die deels in eigen bezit zijn en deels in langdurige bruikleen. Daarnaast bezit het museum ook een honderdtal tekeningen. Daarnaast bewaart het museum ook heel wat werken van kunstenaars die tot de Molse school behoorden of navolgers van Smits waren.


Een ervaren gids neemt ons mee op een tocht van 1,5u doorheen de werken en het leven van Jakob Smits in dit boeiende museum. Nadien lunchen we in de buurt.


PRAKTISCH


18 februari 2020

09u45 afspraak aan het museum

10u00 rondleiding

11u45 lunch (locatie volgt nog)


Jakob Smits Museum - Sluis 155 a - 2400 Mol


Leden betalen 5€ - niet leden 10€ (toegang museum, gids, en apertiefje tijdens de lunch). De lunch en een extra drankje is zelf te betalen. 


Inschrijven kan tot 16 februari via deze pagina.

Geleid bezoek Jakob Smits Museum

18 februari 2020 van 10:45u tot 14:30u

Locatie: 

Jakob Smits Museum, Mol

Je kan je inschrijven voor deze activiteit t.e.m. 16-02-2020

WESTERLO BEST PITTIG heeft de inschrijvingen niet opengesteld. Neem contact op met Debbie Jacobs voor meer informatie.