Markante Dialogen: Kan kunst de wereld redden?

Georganiseerd door Oost-Vlaanderen (Regionaal)

  • Regionaal
  • Voor leden en niet-leden

Contact: Nicole De Block


Er is ‘Kunst als kritiek op de kunst’ en ‘Kunst als kritiek op de maatschappij’. Dit laatste is het onderwerp van deze lezing. We vertrekken van de functies van de kunst en zien hoe die vanaf de 19de eeuw – vooral onder invloed van het Marxisme – kritiek geven op allerhande maatschappelijke vormen. Zowel autocratische regimes van links en rechts hebben er moeite mee. Maar ook het Postmodernisme (JF Lyotard - 1979). Filosofie beïnvloedt kunst.
Een boeiend verhaal waar volgende kunstenaars aan bod komen: Hals, Callot, Goya, Courbet, Daumier, Kollwitz, Heartfield, Grosz, Dix, Toorop, Picasso, Capa, Van Gogh, Bell Scott, Ford Maddox-Brown, propagandakunst uit Nazi-Duitsland en USSR, Cobra, Internationale Situationisten, Johns, Banksy, Alys, Neshad, Weiwei. Een boeiend verhaal door de tijd waar kunst, geschiedenis en filosofie zich raken.
 
Philippe Hinnekint is filosoof van opleiding en (ex) leerkracht cultuurwetenschappen aan het Sint-Jozefscollege te Torhout. Educatief medewerker van Oxfam-Wereldwinkel. Gids in Brugge.

individuele inschrijving

15 januari 2024 van 14:00u tot 17:00u

Spreker: Philippe Hinnekint

Locatie: 

Vormingscentrum IVV (voormalig vormingscentrum Guislain), Gent

inschrijving met partner

15 januari 2024 van 14:00u tot 17:00u

Spreker: Philippe Hinnekint

Je kan je inschrijven vanaf 12-12-2023.