Byblos, ’s werelds oudste havenstad

Een fascinerende tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deel artikel

Antieke havenstad

Byblos is de naam van een historische stad, gelegen aan de kust van Libanon, ten noorden van Beiroet. Zowat 6500 jaar geleden was het een klein vissersdorp dat door zijn strategische ligging en vooral het bezit van kostbare cederbomen, uitgroeide tot de belangrijkste havenstad in het Middellandse Zeegebied. Behalve cederhout, werden ook zilver, goud, edelstenen, wijn, olie en ivoor verhandeld. Byblos was hofleverancier van de farao’s, zijn grootste handelspartner was dan ook Egypte. Maar ook Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.

Unieke tentoonstelling

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan je nog tot en met 12 maart 2023 de grootste overzichtstentoonstelling ooit over Byblos bewonderen. Niet minder dan 500 unieke stukken uit het Nationaal Museum van Beiroet en internationale topmusea als het Louvre en het British Museum werden er samengebracht: rijk versierde wapens en juwelen, vondsten uit de koningsgraven en tempels, kleitabletten, een Romeins mozaïek. Het meest kenmerkend zijn misschien wel de talrijke kleine beeldjes van krijgers, dieren, goden en godinnen. De leeuwenmens – slechts enkele centimeters groot – werd gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstelling.

Diverse personages worden uitvoerig belicht: koningen, goden, mythologische helden (o.a. Gilgamesj) en handelslieden die de haven, paleizen en het cederwoud van Byblos bezochten. Een centrale figuur is de godin ‘Dame van Byblos’, die doorheen de lange en rijke handelsgeschiedenis van de stad een belangrijke rol blijft spelen.

Verhalen

De expositie is origineel en met veel zorg uitgewerkt. Je wandelt door levensgrote pop-ups van cederbomen, schepen en figuren, die voor een bijzondere sfeer zorgen. Met de vele unieke voorwerpen, verhelderende teksten, tekeningen en 3D-constructies worden verhalen verteld die zich afspelen in en rondom Byblos. Het is een tentoonstelling waarbij je ogen en oren te kort komt en die geen seconde verveelt.

Markantmagazine dec 202210

Leiden

Maak er zeker een daguitstap van als je dan toch in Leiden bent. Deze oudste universiteitsstad van Nederland lijkt wel klein Amsterdam met zijn vele grachten en voornamelijk zeventiende-eeuwse luister. Echt een ontdekking.

Praktisch

  • De tentoonstelling loopt van 14 oktober 2022 tot en met 12 maart 2023
  • Adres: Rapenburg 28, Leiden
  • Openingstijden: dagelijks van 10 tot 17 uur, gesloten op 25 december en 1 januari
  • Tickets kosten 14 euro, 10 euro voor groepen. De audiotour is gratis beschikbaar.
  • Informatie en tickets reserveren via www.rmo.nl/byblos
  • Er kan een rondleiding van een uur (75 euro) bij het groepsbezoek geboekt worden.
  • Het ticket geeft je ook toegang tot de rest van het museum: een collectie van ruim 150.000 objecten uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.
  • Leiden is makkelijk te bereiken met de trein vanuit Brussel of Antwerpen (overstap in Rotterdam). Het museum bevindt zich op wandelafstand van het station.
Markantmagazine dec 202212

Win!

We mogen ook een duoticket voor de tentoonstelling weggeven.
De wedstrijd is afgesloten. De winnares werd persoonlijk verwittigd.

VRAAG

Wie was de grootste handelspartner van Byblos? 

Persoonlijke gegevens