Cultuurtip: de tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ in Kazerne Dossin

Lange tijd was er bitter weinig geweten over het lot van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ brengt de onderdrukking en vervolging aan het licht in België en de buurlanden.

Deel artikel

16 februari tot 10 december 2023

De expo start bij de eerste homobewegingen aan het einde van de 19e eeuw en geeft een overzicht tot de jaren ’30. Onder het naziregime ondergingen homo’s en lesbiennes uiteenlopende lotsbestemmingen. Sommigen kozen voor een leven in ballingschap, anderen leidden een dubbelleven. In Duitsland werden bijna 100.000 homoseksuelen geregistreerd. Tussen 5.000 en 15.000 homoseksuelen belandden er in een concentratiekamp, waar het merendeel om het leven kwam. Lesbiennes bleven in de meeste regio’s buiten schot van het gerecht. Als sluitstuk is er aandacht voor de herdenking en erkenning van de slachtoffers, en de evolutie hiervan.

Mémorial de la Shoah creëerde onder leiding van Florence Tamagne deze tentoonstelling die tot stand kwam in Parijs in 2021. Het materiaal in verband met België en Nederland werd ontwikkeld door Kazerne Dossin.

Praktische informatie

Prijs voor leden Markant vzw: €8 op vertoon van lidkaart aan de kassa
Niet-leden: €10
Gids: €95

www.kazernedossin.eu

We mogen 5 duo-tickets weggeven voor deze tentoonstelling.

Persoonlijke gegevens

Markantmagazine dec 202228