Deel artikel

Greenwashing tekst

Duurzame tips van Lisa
Hoe spot ik greenwashing?

Duurzaamheid wordt alom gepromoot, maar hoe zet je het juist om in de praktijk? In deze nieuwe rubriek geeft Lisa je tips om bewust met de versnelde koopstroom om te gaan. Hoe koop je duurzaam? Wat is greenwashing? Samen zoeken we het uit!

In deze vierde editie bekijken we de valkuilen van greenwashing.



Greenwashing vraagteken

Wat betekent greenwashing?

We spreken van greenwashing wanneer bedrijven, ondernemingen, fabrikanten, de overheid... zich duurzamer voordoen dan ze werkelijk zijn.

  • Zo kunnen energieleveranciers garanties van oorsprong aankopen van groene leveranciers, terwijl hun energie in realiteit afkomstig is uit aardgas.
Greenwashing sceptical

Hoe herken je greenwashing?

Vage beweringen en natuurbeelden

  • Woorden als ‘bewust’, ‘milieuvriendelijk’ en ‘duurzaam’ zijn vaag en te algemeen. Foto’s van bossen en natuur geven een valse, groene indruk.
  • Bijvoorbeeld: ‘Oceaanplastic’ klinkt milieuvriendelijk, maar daaronder vallen plastics die tot 50km van de oceaan ingezameld worden.

Misleidende labels
Bedrijven kunnen zelf pseudolabels en keurmerken zoals ‘goed voor de natuur’ bedenken en die op hun producten plaatsen. Wees dus zeker kritisch als je de verpakking leest. Een product voldoet bijvoorbeeld pas aan de Europese bio-wetgeving als het naast de term ‘biologisch’ oók het biologische EU-label draagt.
Meer info.

Weglaten van essentiële informatie
Bijvoorbeeld: Het etiket geeft aan dat iets “100% gerecycleerd is”, maar gaat dit over de verpakking, het gehele product of slechts een bepaalde stof?

RG Beet lokaal copy

Hoe kan je je wapenen tegen greenwashing?

Wees kritisch en neem vage beweringen met een korreltje zout
Houd rekening met transparantie van bijvoorbeeld kledijproducenten over hun productieketen: zo zie je dat Shein een giga-vervuiler is die tonnen overproductie creëert en dat de ingezamelde kledingstukken van H&M de stranden van Ghana overspoelen.

Controleer labels

  • Dankzij de Beat the Microbead-app van de Plastic Soup Foundation kan je gemakkelijk cosmeticaproducten scannen en nagaan of er microplastics in verwerkt zitten.
  • Het Fairtrade-label van je favoriete eerlijke chocolade – waar ngo Trias voor ijvert – behoort tot een van de 456 eco-labels.
Greenwashng aangeven

Nu is het aan jou!

Lisa

Wie is Lisa?

Lisa is verantwoordelijk voor het aanbod bij Vrouwennet vzw en een maatschappelijk bewuste vrouw.