Markant Zaak in de kijker: ‘Het Traagste Brood’ in Hofstade

Lutgart Lyen is, samen met haar partner, zaakvoerder van Broodnodig. We vroegen haar hoe het gaat.

Deel artikel

Wat doen jullie met ‘Het traagste brood’ en bakkerij Van Eeckhout?

Er is de voorbije eeuw heel wat fout gegaan met het graan en met het brood. Door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een steeds verdere verschraling van de gewassen die landbouwers, molenaars en bakkers mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Het gevolg is monocultuur en een verarming van de authenticiteit en smaak van ons voedsel.

Maar het kan ook anders. Wij zijn als bakker een compleet andere weg ingeslagen: we selecteren granen die bijna verdwenen waren voor onvergetelijke smaken en beter verteerbare gluten. We zaaien samen met wel 10 lokale boeren en wekken zo de lokale broodketen opnieuw tot leven. Op 100 test veldjes in ons dorp Hofstade telen we met veel liefde en geduld evenveel soorten oude, authentieke granen om onze boeren zuiver zaaigoed te garanderen. De verborgen, onbezoedelde graansmaken bevrijden we door een eigen maal procedé.

Tijdens het maken van ons brood krijgt ons deeg in vijf rustmomenten de tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Die rust en traagheid zijn bepalend voor de kwaliteit, de verteerbaarheid en natuurlijk de ongeëvenaarde smaak. Het verschil in smaak ervaar je van bij de eerste beet: het brood ruikt lekker, de korst smaakt heerlijk en het kruim is veerkrachtig.

Wat drijft jou?

Ik wil terug de rijke smaak van traag gemaakt brood bij zoveel mogelijk mensen brengen. Dat doen we met ons eigen verkoopkanaal met broodautomaten ‘Broodnodig’, maar ook via lokale speciaalzaken en buurtsupermarkten. Van B2C bakkersvrouw ben ik geëvolueerd naar B2B CEO van Het Traagste Brood. Met degustaties, presentaties en lezingen breng ik de filosofie achter Het Traagste Brood bij zoveel mogelijk mensen.

Markantmagazine maart 2024 markante zaak Het Traagste Brood
Markantmagazine maart 2024 markante zaak Het Traagste Brood 4

Hoe en wanneer ben je gestart?

We zijn de derde generatie van familie bakkerij Van Eeckhout in Hofstade, gestart met de grootvader van Marc in 1929. Na Marc zijn vader, namen wij het roer over in 1987. Een 10-tal jaar geleden besloten we om onze vier succesvolle bakkerswinkels te sluiten om ons volledig toe te leggen op onze grote droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances voor ‘Het Traagste Brood’ en de lokale broodketen herstellen slorpt al onze tijd op.

Waar krijg je energie van als ondernemer?

Ons leven is nog nooit zo zinvol geweest. We connecteren met boeren, molenaars en bakkers over heel Europa en de wereld die hetzelfde nastreven: levend graan voor levend brood. De hartsnaar trilt bij deze voedselveranderaars op dezelfde frequentie en samen zullen we het tij keren want in het gangbare voedselsysteem is momenteel evenwicht en harmonie zoek.

Wat is je grootste uitdaging?

Er is heel veel voedselverwarring ontstaan bij de mensen omdat we overstelpt worden door kookboeken, kookprogramma’s, tips voor gezonde voeding en dan nog eens alle diëten. We zijn vervreemd geraakt van ons eten en van de producent ervan. We weten niet meer wat we eten en ook niet meer hoe het product tot stand is gekomen. Onze grootste uitdaging is om alle voedselstress bij de mensen weg te nemen d.m.v. een transparante, lokale broodketen zodat ze kunnen kiezen voor brood waarvan ze het graan zien groeien en ook de bakker kennen die het maakt op trage wijze.

Markantmagazine maart 2024 markante zaak Het Traagste Brood 3
Markantmagazine maart 2024 markante zaak Het Traagste Brood 2

Naar wie kijk jij op als vrouwelijk ondernemer? Wie inspireert je?

We hebben al verschillende graanexpedities ondernomen en zijn net terug van een expeditie in Australië. Ik word vooral geïnspireerd door voedselveranderaars en daarmee bedoel ik niet het creëren van high tech food, maar wel de terugkeer naar het pure, naar de essentie zonder daarom oubollig te zijn. Zoals Greet Lambrechts die met ‘Vitale rassen’ authentieke groenterassen in ere hersteld en Marjolein Visser, professor aan de VUB, die pleit voor agro-ecologische landbouw in harmonie met de mens en de natuur als hersteller van het ecologisch evenwicht op aarde.

Waarom ben je lid van Vrouwennet vzw?

Bondgenootschap, verwantschap, kruisbestuiving, inspireren, van mekaar leren, uitdagingen ombuigen in kansen, steun verlenen. Een activiteit van Markant is altijd thuiskomen in een gezellige vriendin-onderneemster omgeving.

Heb je een tip voor startende ondernemers?

Mijn mantra is ‘ga naar buiten’: vertel anderen over je idee of je persoonlijk ondernemersverhaal want zo komen er mensen op je pad die je verder brengen. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder.

www.broodnodig.be