Deel artikel

Tips van lisa valse vrienden varpakkingen water

Duurzame tips van Lisa: opletten voor valse vrienden

“Wat kan ik dan wel nog kopen?”

In editie 4 las je al enkele tips om greenwashing te spotten. Toch kan zelfs een getraind oog nog misleid worden door vele andere “groene” alternatieven. “Ja”, hoor ik je al denken. “Wat kan ik dan wel nog kopen?” Het is niet evident om enkel milieuvriendelijke opties in je winkelmandje te verzamelen. Maar twee keer nadenken over wat je koopt én het zo lang mogelijk blijven gebruiken, vormen al een goede basis.

Tips van lisa valse vrienden varpakkingen verpakkingrn

Verpakkingen

  • Eenmalige papieren voedselverpakkingen zijn niet beter dan plastic verpakkingen. Integendeel, ze zorgen voor zowel milieu- als gezondheidsrisico’s (ontbossing, waterschaarste, PFAS...) en zijn niet altijd recycleerbaar.
  • Zoek nieuwe voorraadpotten eens in je eigen kast. In plaats van glazen containers te kopen bij IKEA, kan je gemakkelijk (en goedkoper) de potjes waar ooit confituur in zat of de glazen flessen appelsap uit de supermarkt hergebruiken. Je hebt maar één herbruikbare tas nodig.
  • Je moet een totebag tot wel 75 keer (en dat is nog een serieuze onderschatting) opnieuw gebruiken om ze duurzaam te maken. Gebruik die dan ook, en koop geen nieuwe.

Kledij

  • Vegan leer gemaakt van plastic (“pleather”) is heel milieuonvriendelijk. Opteer voor gerecycleerd leer, of leer op basis van siliconen/plantaardige vezels. Met een tweedehands leren jas geef je een kledingstuk dan weer een tweede leven én leer gaat – indien je er goed voor zorgt – wel tientallen jaren mee.
  • Bij het wassen van kleding komen er steeds microplastics vrij en opnieuw recycleren, is vaak geen optie. Lees dus altijd de etiketjes en ga voor zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen.
Tips van lisa valse vrienden varpakkingen verpakkingen ceo

Enkele vuistregels

  • Het meest duurzame, is wat je al in huis hebt
  • Dus niet de hippe tote bag met die leuke slogan, maar de zak die je al thuis hebt liggen.
  • Hergebruik, zoek andere manieren om het te blijven gebruiken, en als het je echt niet meer van dienst kan zijn, recycleer het dan.
Markantmagazine oktober 202361

Wie is Lisa?

Lisa is verantwoordelijk voor het aanbod bij Vrouwennet vzw en een maatschappelijk bewuste vrouw.